آ ل ب و م

موسیقی و دیگر هیچ

بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 5

بردیا برجسته نژاد: به 10 آلبوم برتر فهرست بهترین‌های 2016 رسیدیم. شماره‌های 10 تا 6 را با هم مرور می‌کنیم.

(26 تا 30)          (21 تا 25)          (16 تا 20)          (11 تا 15)          (6 تا 10)          (1 تا 5)

10katatonia-the-fall-of-hearts
Katatonia – The Fall of Hearts

«کاتاتونیا»ی دگرگون شده تا حدودی شنونده را به یاد «آناتما»ی دگرگون شده می‌اندازد و چرخش هر دو از دووم/دث متال تا حدودی نتیجه‌ی یکسانی به سمت پراگرسیو راک داشته است. اما کاتاتونیا دو مزیت ویژه نسبت به آناتما دارد: اول آنکه صدای «یوناس رنکس» جذابیت بسیار بیشتری نسبت به صدای «وینسنت کاوانا» دارد، دوم آنکه کاتاتونیا به شکل کاملاً هوشمندانه‌ای از موسیقی گاتیک نیز در آثارش استفاده می‌کند. آلبوم جدیدشان شمع روشنی در فضای تاریک یک اتاق است! فضاسازی‌های عموماً غمگین، ملایم، خسته و اندوهگین که با صدای لطیف و گیرای رنکس تزئین می‌شوند. حالا دیگر آنها هیچ شباهتی به کاتاتونیای سال‌های دور ندارند. با وجود تغییر در ساختار گروه و حضور گیتاریست و درامر جدید در ترکیب آن، یوناس رنکس در نقش رهبر، مغز متفکر و آهنگساز اصلی، کاتاتونیا را مقتدرانه در مسیری که آلبوم به آلبوم شفاف‌تر، قوی‌تر و منسجم‌تر می‌شود هدایت می‌کند و تسلیم تکرار و درجا زدن نمی‌شود.

پیش از این آلبوم Dead End Kings از کاتاتونیا را در جایگاه 8 از بهترین‌های سال 2012 قرار داده‌ام (+).

09tales-of-murder-and-dust-the-flow-in-between
Tales of Murder and Dust – The Flow in Between

سر جایتان بشینید! نه! دراز بکشید! قرار است به سفری برویم در تاریک‌ترین عمق و عمیق‌ترین تاریکی، به افکار پنهان شده‌، به جایی که زمان می‌ایستد، به جایی که امید و روشنایی تبدیل می‌شوند به خاطراتی پوسیده. وقتی به جدیدترین اثر «تیلز آو مردر اند داست» گوش می‌کنید، باید حواس‌تان به چیزهایی باشد که انتظار آنها را ندارید. باید متوجه باشید که شنیدن این آلبوم عوارض جانبی دارد! ممکن است با توهم همراه باشد، ممکن است شما را افکار سیاه به زیر بکشند، ممکن است برای خودتان یا دیگران خطرناک باشید. موسیقی سایکدلیک راک منحصر بفرد آنها که بازتابی جادویی از موسیقی شوگیز است، بدون خشم، بدون فشار، بدون فریاد، خیلی آرام و ملایم و منظم و روی برنامه، در شنونده نفوذ کرده و او را از پای در می‌آورد و درازکش می‌کند. شنیدن این آلبوم جان می‌دهد برای مرگ رویاها و تولد کابوس‌ها. در جایی کسی در خصوص این آلبوم نوشته بود: «قبل از شنیدن این آلبوم مطمئن شوید که کسی در زندگی دارید که منتظر شماست! چون ممکن است هیچوقت از این سفر باز نگردید»

پیش از این آلبوم Hallucination of Beauty از تیلز آو مردر اند داست را در جایگاه 5 بهترین آلبوم‌های سال 2012 قرار داده‌ام (+).

08steven-wilson-4-12
Steven Wilson – 4 1/2

با وجود اینکه «چهار و نیم» یک مینی آلبوم به حساب می‌آید، اما همیشه باید «استیون ویلسون» را بعنوان یک استثنا در نظر گرفت! برای همین آخرین اثر او در این فهرست گنجانده شده است. ویلسون در این اثر آهنگهای جامانده از دو آلبوم قبلی‌اش که بخاطر متفاوت بودن حال و هوای‌شان در هیچ کدام جای نگرفته‌اند را جمع کرده و به عنوان یک اثر مستقل منتشر کرده است. این در حقیقت باید یک B-Side باشد، اما نتیجه چیزی‌ست که کیفیت‌ش از هزاران  A-Side بالاتر است! ویلسون خستگی ناپذیر است! تمامی ندارد! ذوق و هنر و موسیقی از او فوران می‌کند. مانند چشمه‌ای‌ست که که مدام در حال جوشیدن است. او در این اثر، همانطور که انتظار می‌رود، تفاوت خاصی با دیگر آثار سولوی خود ندارد و این یعنی همه پذیرفته‌اند که از این بهتر، قوی‌تر، حرفه‌ای و کامل‌تر ممکن نیست.

پیش از این آلبوم Hand. Cannot. Erase از ویلسون را در جایگاه 22 بهترین‌های سال 2015 (+)، آلبوم The Raven That Refused to Sing را در جایگاه 2 بهترین‌های سال 2013 (+) و آلبوم Grace for Drowning را در جایگاه 3 بهترین‌های سال 2011 قرار داده‌ام (+).  همچنین مطلب کاملی از همین مینی آلبوم جدیدش (+) و گزارش مفصلی از کنسرتی که برای انتشار آن برگزار شد نوشته‌ام (+).

07the-dear-hunter-act-v-hymns-with-the-devil-in-confessional
The Dear Hunter – Act V: Hymns with the Devil in Confessional

موسیقی پراگرسیو راک، آنجا که تنه می‌زند به موسیقی سیمفونیک راک، با آن فضاسازی‌های اعجاب انگیز و سازبندی‌های خارق‌العاده، جان می‌دهد برای خلق یک کانسپت آلبوم. و باور کنید که «دیر هانتر» یکی از برترین‌های تاریخ موسیقی در خلق کانسپت آلبوم است. او در جدیدترین اثر خود به صحنه‌ی پنجم از نمایش شش قسمتی‌اش رسیده است. داستانی که در ابتدای قرن 20 آغاز می‌شود و تولد، زندگی و مرگ ناگهانی پسری به نام دیر هانتر را روایت می‌کند. شما یک آلبوم را گوش نمی‌کنید! شما یک داستان، یک صحنه‌ی نمایش، را می‌شنوید! شما برای دیدن ماجراها به چشمانتان احتیاج ندارید. موسیقی به قدری قدرتمند، جذاب، تاثیرگذار و کامل است که روایت را به تنهایی کامل می‌کند. این آلبوم ترک بد یا معمولی ندارد. همه چیز یا در حد کفایت خوب است، یا در حد نهایت عالی‌ست. اگر این را بخواهیم با قسمت‌های قبلی این داستان مقایسه کنیم، بی‌شک این اثر برای‌تان قوی‌ترین آنها خواهد بود.

پیش از این آلبوم Act IV: Rebirth in Reprise از دیر هانتر را بعنوان بهترین آلبوم سال 2015 معرفی کرده‌ام (+).

06swans-the-glowing-man
Swans – The Glowing Man

حالا دیگر «سوانز» آن سوانز قدیمی دهه هشتاد که با ترکهای طولانی، با چیزی که چندان شبیه آهنگ نبود و بیشتر فضاسازی موسیقیایی مبهم و تاریک بشمار می رفت که سر و تهش را نمی‌شد پیدا کرد، نیست. حالا سوانز بیمار است! مالیخولیا دارد! جنون دارد و جنون‌آمیز است! آخرین آلبوم آنها، یک اثر دو ساعته، یک شاهکار کم نظیر، یک تلفیق استثنایی از پست راک، اکسپریمنتال، امبینت، درون، نویز، جنون، سرگشتگی، افسارگسیختگی و مالیخولیاست. انگار که به یک معبد، به جایی بالای کوه، بالاتر از ابرها، رفته باشید و نشسته باشید روی سنگ فرش سرد، چشمایتان را بسته و گوش‌هایتان را تا انتها باز  کرده باشید، «مایکل گیرا»، رهبر سوانز برایتان موعظه کند، با صدای مریضش، با صدایی که با آن بازی می‌کند، جملات مختصری را بارها و بارها تکرار کند و شما لحظه به لحظه سنگین‌تر و دیوانه‌تر بشوید. این آلبوم یک دهن‌کجی به تمام آنهایی بود که فکر می‌کردند سوانز در حلقه تکرار گرفتار شده و دیگر بهتر از آلبوم قبلی نمی‌شود!

پیش از آلبوم To Be Kind از سوانز را در جایگاه 5 بهترین‌های سال 2014 قرار داده‌ام (+)

… ادامه دارد.

Save

8 پاسخ به “بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 5

  1. علیرضا مجیدی 2017/01/10 در 22:12

    با سلام و عرض ادب

    من علیرضا مجیدی، مدیر و نویسنده سایت «یک پزشک» هستم: http://1pezeshk.com

    خیلی مختصر جهت آشنایی باید اشاره کنم که سایت یک پزشک از حدود 10 سال پیش کار خود را شروع کرده است و در این مدت توانسته جایگاه مناسبی در وب فارسی پیدا بکند و یکی از معدود وبلاگ‌های نسل اولی است که هنوز به کار خود ادامه می‌دهد.

    اما علت این ایمیل:

    مدتی بود که متوجه شده بودم که در غوغای شبکه‌های اجتماعی از تلگرام گرفته تا اینستاگرام، وبلاگ‌ها در حال از دست موقعیت و جایگاه خود هستند و وبلاگ‌نویس‌ها آن شوق و انرژی قبلی را جهت نوشتن مستمر و توسعه کار خود را ندارند.

    با بررسی‌هایی متوجه شدم که نمی‌توان فقط رونق شبکه‌های اجتماعی را دلیل رکود وبلاگستان فارسی دانست و خود ما وبلاگ‌نویس‌ها هم با از دست دادن نوآوری و بها ندادن به تعامل و همکاری‌ بین خودمان، به این مشکل دامن زده‌ایم، به عبارت دیگر، مدت بسیار زیادی است که مانند جزیزه‌های جدا از هم شده‌ایم و هر کدام تنها وبلاگ خودمان را می‌بینیم و بس.

    بعد از مدتی، تصمیم گرفتم که یک راهکار عملی را آزمایش کنم:

    راه حلی که به نظر رسید این بود که خروجی فید تعداد زیادی از وبلاگ‌ها را که بخش قابل توجهی از انها مورد کم‌لطفی قرار گرفته بودند، گردآوری کنم و در یک مجموعه گردآوری کنم و به خوانندگانم معرفی کنم. تعداد این وبلاگ‌های فارسی 300 عدد است و در آینده بر تعداد آنها افزوده خواهد شد.

    سپس یک راهنمای تصویری مشروح در چند قسمت در سایت «یک پزشک» نوشتم و به خوانندگانم شیوه کار با فیدخوان‌ها را آموزش دادم.

    فاز یک کار و تلاشم که البته با صرف وقت و انرژی بسیار زیاد انجام شد، نسبتا موفق بود. طوری که وبلاگ‌هایی که پیش از این بعضا به تعداد انگشتان یک دست هم، خواننده فیدی نداشتند، هم‌اینک نزدیک به 300 خواننده فیدی پیدا کرده‌اند.

    وبلاگ شما هم یکی از وبلاگ‌های خوبی بود که طبق سلیقه و تشخیص من کاملا شایستگی حضور در جمع وبلاگ‌های منتخب را داشت.

    ——————-

    اما در فاز دوم تلاشم، به شدت نیازمند حمایت فکری و عملی شما هستم.

    در صورت قبول زحمت شما دوستان عزیز، دورنمای خوبی که می‌توانم ترسیم کنم اینها هستند:

    افزوده شدن خوانندگان فیدی شما به حداقل 10 برابر این تعداد. این تعداد می‌تواند در صورت مشارکت همه به صورت تصاعدی و انفجاری بالا برود.
    ایجاد یک جامعه فیدخوان ساعی و پویا و اندیشمند، مشابه جو سابق گوگل ریدر
    شما می‌توانید مطمئن باشید که نوشته‌هایتان توسط حداقل چندصد نفر همیشه مطالعه و پایش می‌شود.
    افزایش ترافیک و هیت وبلاگ شما
    و در نهایت خروج وبلاگستان از رکود فعلی

    اینها حتما در نگاه اول اهداف بلندپروازانه‌ای به نظر می‌رسند، اما من حتم دارم در صورت همکاری همه شما دوستان عزیز، کاملا قابل دسترس هستند.

    ———–

    اما شما چگونه می‌توانید به من و وبلاگستان در راه رسیدن به اهداف بالا کمک کنید؟

    1- لطفا شخصا درسنامه خبرخوانی – فیدخوانی و سوژه‌یابی را مطالعه کنید:

    http://1pezeshk.com/archives/category/feed-reading-and-blogging

    مجموعه فیدی گردآوری شده توسط «یک پزشک»، علاوه بر فید وبلاگ‌های ایرانی دارای مجموعه‌های مرتب‌‌شده از صدها فید سایت‌های خبری ایرانی و فرنگی در موضوعاتی متنوع از فناوری و اخبار عمومی گرفته تا فرهنگ و سینما و ورزش است و می‌تواند منبع خبری برای مطالعه شخصی شما باشد و نیز سوژه‌های مناسبی برای مطالب وبلاگی‌تان فراهم کند:

    من در درسنامه با زبان ساده‌ای شیوه فیدخوانی را برایتان توضیح داده‌ام.

    لطفا مجموعه فیدی «یک پزشک» را دریافت کنید و اگر پیش از این فید نمی‌خواندید، مدتی فیدخوانی را امتحان کنید، به طور حتم مشتاق خواهید شد!

    2- لطفا در وبلاگ خود درسنامه «یک پزشک» را معرفی کنید و مختصری در مورد آن توضیح بدهید و به این درسنامه لینک بدهید.

    3- لطفا در شبکه‌های اجتماعی خودتان (توییتر – تلگرام- اینستاگرام – فیس بوک- گوگل پلاس و …)، در مورد این تلاش و آرزو بنویسید و به دنبال‌کنندگان خود توصیه کنید که فیدخوان بشوند.

    4- از خواننده‌های خود بخواهید که از ویژگی‌های اجتماعی فیدخوان اینوریدر استفاده کنند. یعنی:

    لایک کردن نوشته‌های خوب- به اشتراک گذاشتن آنها و درج کامنت زیر فیدها

    5- لطفا پیشنهادی ارزشمند خود را ارائه کنید. اگر وبلاگ فعال یا سایتی را می‌شناسید که شایسته حضور در جمع مجموعه فیدی گردآوری شده توسط من است، حتما لطف کنید و به من معرفی‌اش کنید. تا در نسخه بعدی مجموعه فیدی همه بتوانند از مطالب این وبلاگ‌ها/سایت‌ها بهره ببرند.

    6- و یک خواهش شخصی، اگر صلاح دانستید و مایل بودید ممنون می‌شوم اگر سایت «یک پزشک» را هم در لینکدانی خود بگنجانید و لینک کنید.

    http://1pezeshk.com

    پیروز باشید

    ارادتمند همه شما

    علیرضا مجیدی/ عضو کوچک وبلاگستان فارسی

    • Bardia Barj 2017/01/13 در 21:00

      سپاسگذارم. به بنده مهلت بدین که لینکی که ارسال کردین رو سر فرصت مطالعه کنم. هستم در خدمتتون.

  2. بازتاب: بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 3 | آ ل ب و م

  3. بازتاب: بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 2 | آ ل ب و م

  4. بازتاب: بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 4 | آ ل ب و م

  5. بازتاب: بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 1 | آ ل ب و م

  6. بازتاب: بهترین‌های 2016 از نگاه آل‌ب‌و‌م – 6 | آ ل ب و م

  7. Nima Shakibi Nejad 2017/03/22 در 23:06

    سلام برديا جان. ممنون از وبلاگ خوبت كه من خيلي ميخونمش و خيلي هم حرفي هست. در خصوص Katatonia و مقايسه اي كه با Anathema انجام دادي موفقم هر دو تغيير كردن اما به نظر من يكي از خصوصيات خوب آناتما صداي عالي وينسنت كاوانا هست كه واقعا روي آدم تاثير ميگذاره و روي من كه خيلي گذاشته. در ضمن كارهاش با اينكه چرخش داشته خيلي پخته هستن. دوس داشتم در خصوص آناتما نظرتو بگي و نقدي روي آثارش داشته باشي.ممنون

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: